Insektsfrass

Växtnäring för vackra & livskraftiga plantor

Vår insektsfrass består av 100% spillning och foderrester från insekter. Insektsfrasser är ett värmebehandlat, torrt och luktfritt pulver som lätt går att använda på växterna året om, såväl plantor inomhus som utomhus.

Ett hållbart cirkulärt system
Insekter odlas för att framställa protein. Vid insektsodlingen i Sverige har man valt att arbeta med mjölmask, som egentligen är en larv. En art som finns i svensk natur. Mjölmasken odlas på kli eller på maltrester från ölindustrin och vi kan därmed omvandla en restsidoström inom svensk spannmålsindustri. Samtidigt kan man återföra spillningen från insekterna till jorden som ett stimulerande näringstillskott. Man skapar ett resurseffektivt, cirkulärt kretslopp för produktion av mat som ger en ökad prestanda i framtidens växtodling. Något vi behöver för att på ett hållbart sätt förse en växande befolkning med mat.

Frass – en biostimulant och växtnäring, ett superfood för växterna
Frass skulle kunna kallas växternas egna superfood. Till skillnad från vanlig gödsel som används för att förbättra jordmånen främst för att få växterna att växa snabbare, är frass ett biostimulerande medel som främjar tillväxt och utveckling hos plantor under hela livscykeln från groning till avmognad på ett antal sätt:

  • Insektskitin hjälper till att motverka skadedjur och patogener för att minska risken för gulning, brunfärgning eller död av löv och stjälkar.

  • Stimulerar växtens eget immunförsvar och gör grödan mer motståndskraftig mot sjukdomar, skadegörare, kyla och torka.

  • Innehåller alla tillgängliga makro- och mikronäringsämnen så att jorden får en optimal balans för tillväxt och blomning.

Biostimulanter är sedan 2019 en egen produktkategori inom förordningen för gödselprodukter och är godkända för ekologisk odling.

Jordbalans och naturligt skydd
Frass gör att växten får en ökad motståndskraft mot kyla, torka och skadegörare. Risken minskar för gulnade blad, brunfärgning, eller till och med död av löv och stjälkar. Frodas innehåller också alla tillgängliga makro- och mikronäringsämnen vilket ger jorden en optimal balans för tillväxt och blomning.

Naturens eget underverk
Genom att tillsätta insektsspillning stimuleras den naturliga förmågan till växtkraft. När vi efterliknar naturens egna fenomen kallas det biomimicry.

Vad innehåller vår insektsfrass?
Frass är en 100% naturlig blandning av skal och spillning från insekter med ett högt innehåll av kitin. Frassens balanserade NPK värde gör att växten inte tröttas ut av näringen. Frass är en lika bra produkt för tillväxt under vår och sommar som underhåll av plantans immunförsvar under årets mörkare månader. Frass kan med fördel användas året runt.

Insektsfrassen innehåller per 100g: Kväve (N) 3%, Nitrat-N 0.0004%, Ammonium-N 0.04%, Fosfor (P) 3%, P-AI 0.15%, Kalium (K) 2%, K-AI 0.18%, Koppar (Cu) 0.22%, Järn (Fe) 2.5%, Mangan (Mn) 1.9%, Zink (Zn) 1.3%. Torrsubstans 95%. Organiskt innehåll 35%.

NPK 3-3-2.

Kan det finnas insekter kvar i påsen?
Frassen är siktat och värmebehandlat vid 70 grader (hygieniserad), så inga insekter kan finnas med i påsen.

Så här använder du insektsfrassen:
Strö ca 1 msk till en normalstor kruka eller cirka 0,5 – 1 dl till 10 liter jord. Frassen kan kombineras med annan gödsel eller växtnäring och då kan dosen Frodas minskas något. Påta i det översta jordlagret. Vattna som vanligt.

Använd en till två gånger i månaden, året runt.

Vi önskar dig lycka till med dina växter!

Konsumentkontakt

EkoNatur Sverige AB

Postadress:
Box 673
531 16 Lidköping
E-post: info@ekonatur.se

Pierre Lindskog VD
Tel: 0510-828 28
pierre.lindskog@svenskafoder.se