Sök
Stäng denna sökruta.

4 tips för septemberträdgården

September och officiellt höst! Hur går dina tankar kring hösten? Vare sig det är negativt eller positivt finns det fortfarande en del att göra i trädgården i september. Däremot handlar det framför allt om att förbereda för nästa år. Därför delar vi med oss av fyra tips för trädgården som kan vara bra att ha koll på under september månad.

Pallkrage täckt med gräs, täckodling i september.
Du kan bland annat täcka jorden med gräs, löv och halm.

September

 1. Plantera perenner, rosor, träd och buskar
  Höstens svala nätter och fuktiga dagar gör den perfekt för plantering. Träd, buskar, perenner och rosor i alla dess former mår bra av att landa i jorden redan nu. Inte bara för att växterna rotar sig bättre. De kommer dessutom att växa sig större och blomma mer under sin första säsong.
 2. Sätt vårblommande lök och vitlök
  De flesta vårblommande lökar, såsom narcisser, krokus och snödroppar, vill ner i jorden så snart som möjligt och rota sig. Tulpaner kan däremot sättas trots att jorden är tjälfrusen.

  Vitlöken sätts nu på hösten, varpå den vilar i jorden under vintern. Därefter kommer vitlöken så småningom att börja gro på våren. Tänk på att ju kallare växtzon desto tidigare plantering. Sikta på att sätta vitlökarna när jorden är runt 8 grader.

  Praktisk lökkorg som gör flyttning av lök lätt och smidigt.

 3. Täcka jorden/mulchning
  När sista skörden tagits in och grödorna vissnat ned kan man ta och täcka jorden. Det kan vara med allt från blast från grödorna till löv, gräs eller halm. Så småningom blir det en bra och näringsfylld grund för kommande grödor.
 4. Skapa en lövkompost
  Räfsa ihop löv och släng ihop i en hög, exempelvis i en pallkrage. Löven kommer att långsamt förmultna och bilda en jordförbättring som är både näringsneutral och ogräsfri. Löv är dessutom en storfavorit hos daggmasken. Läs om jobbet daggmasken gör i våra trädgårdar.

   

  För att snabba på nedbrytningsprocessen kan man blanda in jord och klippa ned löven. Vattna igenom lövkomposten regelbundet.

Även om skörd, blomknoppar och värmande sol får vänta ett tag till, är det trots allt skönt att få tid för planering och inspiration.

Lycka till med din trädgård!