Sök
Stäng denna sökruta.

5 tips för augustiträdgården

Plommon på träd. Blå himmel i bakgrunden.

Även om sommaren börjar lida mot sitt slut, finns det fortfarande saker att fixa med i trädgården! Därför delar vi med oss av fem tips för trädgården som kan vara bra att ha koll på under augusti månad.

1. Skörda och ta vara

Ta vara på frukt, bär, grönsaker och kryddor. Passa på att torka eller frysa in dina örter. Exempelvis går oregano, timjan, rosmarin, dragon, rosmarin, citronmeliss och mynta eller liknande kryddor att torka. Medan dill, persilja och basilika är bättre att frysa in.

Det kan dessutom vara bra att toppa tomatplantor. På så sätt kan tomaterna hinna mogna.

2. Samla frön

Samla frön av sommarens favoriter till nästa år. Du kan till exempel lägga fröna i ett kaffefilter eller kuvert, varpå du kan låta fröna torka. Glöm inte att skriva växtens namn på kaffefiltret eller kuvertet, ditt framtida jag kommer att tacka dig!

3. Beskära träd och buskar

Sensommaren är den bästa tiden att beskära fruktträd, prydnadsträd och buskar. Riksförbundet Svensk Trädgård har bra guider för hur du beskär fruktträd och buskar.

Insektsfrass hälls upp i hand vid pallkrage i trädgård.
4. Odla

Än är det inte för sent! De grönsaker som snabbt blir skördeklara eller de som klarar av kallare väder går utmärkt att så i augusti. Grönsaker som vintersallat, rädisor, sommarmorot och dill är exempel.

5. Ta in eller skydda växter

Passa på att ta in eller skydda de växter som är känsliga för kalla väder, som basilika och citrongräs. Basilika kan du ha inomhus under en växtlampa under höst och vinter. På så sätt kan du ha basilika året om.

Lycka till med din trädgård!

Fortsatt läsning: 8 användbara komposttips!