Därför ska du kalka för att bibehålla eller höja pH-värdet

Kalklastning

När kalkade du din jord senast? När tog du jordprover? Se till att göra det, det lönar sig alltid, och alldeles särskilt i din marknad vi just nu befinner oss i.

Varför kalka jorden?

Jordens pH är en avgörande faktor för en optimal tillväxt hos plantan. Kalk tjänar dels som pH-ökning och dels som strukturförbättring i jorden.

Åkermark som inte kalkas regelbundet försuras. Det beror på grödornas upptag och bortförsel av växtnäringsämnen, användning av ammoniumkväve, nedbrytning av organisk material, de grödor du odlar, tex. baljväxtvallar har försurande effekt.

Jordens pH bör därför bibehållas vanligen med 2-4 ton kalk per hektar, cirka vart 4 år för att:

  • Säkra det korrekta pH-värdet. Kom ihåg att alla grödor, som vete, sockerbetor, korn, raps och majs trivs bäst med ett högt eller ett medelhögt pH.
  • Bevara eller förbättra jordens struktur, som gör det möjligt att skapa den perfekta såbädden.
  • Bibehålla tillgängligheten med en rad näringsämnen.
  • Minimera risken för angrepp av, bl.a. klumprotsjuka i raps och rotbrand i sockerbetor.

Så påverkas jorden

  • Underlättar jordbearbetning och rottillväxt
    Jordens kalktillstånd underlättar jordbearbetning och rottillväxt på lerjordar och ökar fördelningen av aggregatstorlek, – stabililtet och hur man förbättrar markens infiltrationskapacitet.
  • Mikrofloran gynnas
    Kalkningen påverkar också markens mikroflora så att jordbakterier gynnas och skadliga svampar hindras, tex. rotbrandssvampar som angriper sockerbetor och kålbråck i raps.
  • Ökar näringsämnenas tillgänglighet och tillför kalcium
    En ökning av pH ökar tillgängligheten av en lång rad näringsämnen samtidigt som det tillförs lätttillgänglig kalcium som är ett viktigt makronäringsämne i plantornas tillväxt. Optimal pH är olika för jordar med varierande ler- och mullhalt.
  • Olika jordar har olika pH
    Lägst pH vid hög mullhalt och sandjordar och högst pH vid mycket styv lera och låg mullhalt. För odling av sockerbetor, oljeväxter och lusern är det extra viktigt med ett högt pH, kanske minst 7.

Olika kalker

Jordbrukskalk och magnesiumkalk (jordbrukskalk + dolomitkalk) är de mest använda typerna av kalk inom lantbruket. Magnesiumkalk är upplagt att använda om jordanalyserna visar ett lågt magnesiuminnehåll och är ett billigt alternativ till gödning med magnesium.

Calciprill är en annan möjlighet framför traditionell kalkning. Calciprill är en granulerad kalk, som kan spridas med en vanlig gödningsspridare och kan därför spridas stort sett hela året, när man kan köra på marken. Det ger samtidigt möjlighet att hålla reaktionstalet stabilt vid jämn tilldelning, framför vart 4-5 år.

Det finns en rad kalkprodukter som utöver kalcium också innehåller magnesium. Pulvertyperna sprids i hela drag och kan spridas på 15 meter och i många fall också spridas efter jordprovskarta.

När ska man kalka?

Normalt kalkar man på hösten efter skörden och innan etablering av ny gröda, då kalken arbetas ner i jordens översta 20 cm. Men kalkprodukter kan också spridas på våren – antingen innan etablering av vårgrödan eller i redan etablerade grödor. I det sistnämnda fallet verkar kalken som en pH-ökning i det övre jordlagret och inte så mycket struktur-förbättrande, innan det blir inarbetat i jorden.

Utmaningen är: ta några jordprover, tilldela den nödvändiga mängden kalk och få en bättre jordstruktur och ökat utbyte.

Tips & råd om trädgård & plantor

Biostimulanter – plantornas energiboost

Produktionen av biostimulanter har ökat lavinartat till denna säsong. Då gäller det att hålla tungan rätt i mun och välja rätt. Kan en biostimulant hjälpa din specifika gröda under vissa förhållanden?

Läs mer »