Odla groddar och skott på vintern

Kittlar det i fingrarna? Vill du redan nu börja odla? Då kanske odling av groddar och mikrogrönt/skott är något för dig! Superenkelt och vitaminrikt! 

Groddarna är sprängfyllda med energi och näringsämnen, tänkta att hjälpa fröet att växa. Groddarna kan ätas råa eller tillagade. Passar utmärkt till salladen, i wok eller som tillbehör på mackan. 

Odla groddar på papper 

  • Börja med att lägga några lager hushållspapper på en tallrik. Duscha med vatten.
  • Strö sedan fröna på pappret. Duscha igen.
  • Täck med plastfolie, men gör några hål i plasten, så att det blir lite cirkulation på luften.
  • Duscha fröna minst 2 gånger om dagen.
  • När fröna börjar gro, så tar du av plastfoliet och ställer tallriken ljust. 

Nu när groddarna fått en liten svans, kan du äta dom. Vill du istället ha skott eller mikrogrönt, låter du fröna stå ljust. När dina groddar blivit 5-7 cm höga, klipper du av dem och använder till din matlagning. 

Bra groddsorter 

  • Alfalfa 
  • Gröna linser 
  • Mungbönor 
  • Rödbeta 

Bra mikrogröntsorter 

  • Solros 
  • Rädisa 
  • Årter 
  • Asiatiska bladgrönsaker, som Pak Choi 
  • Smörgåskrasse 
Nyheter

Att så i mars

Under mars kan vi äntligen börja odla ”på riktigt”. Nu passar det att börja direktså, om jorden börjat tina lite såklart. Här är grödorna du

Läs mer »