4 tips för oktoberträdgården

Tre orangea pumpor i olika storlekar som står i en korg.

Pumpor, frost och röda trädkronor. Med stormsteg har oktober intagit scenen. Även om trädgårdstiderna lider mot sitt slut, är oktober en månad att se fram emot. Oktoberträdgården är nämligen perfekt för tulpanodling. 

Liten flicka försöker lyfta en orange pumpa.
Hösten är inte komplett utan en pumpa.

Oktober

1. Gör din halloweenpumpa

Du har väl inte glömt av att oktober även är hem för årets kusligaste dag – Halloween. Pryd entrén med en skrämmande (eller charmig?) halloweenpumpa. Passa på att ta vara på fröna som du kan rosta och använda till matlagning eller müslin.

2. Plantera tulpaner

Tulpaner är tåliga och kan planteras senare än andra vårlökar. Stoppa ned dem i rabatten, krukan eller gör en ”löklasagne” (ska dock inte gratineras i ugn!) Du gör en ”löklasagne” genom att plantera lökarna i lager med lite jord emellan. På våren får du en lång blomning med stor variation.

Du kan även plantera i en lökkorg. Den gör det enkelt att flytta lökar till en mer undanskymd plats när blommorna börjar vissna. Lägg lite jord i botten på korgen och plantera lökarna på rätt plats i rabatten. Då blommorna börjar vissna grävs korgen upp och flyttas till en mer undanskymd plats där blommorna vissnar ner.

En lökkorg hittar du här!

Tre röda tulpaner. I bakgrunden syns gula och röda tulpaner.
Hösten är en bra tid att plantera tulpanlökar.

3. Ställ in krukor

Vissa krukor kan vara känsliga mot frost. Ställ därför in dem i ett garage eller förråd under vintern. Du kan även bara tömma och ställa dem upp och ner.

4. Plocka de sista äpplena

Ta vara på dina äpplen innan frosten. Har du blivit överöst av äpplen i år och är rädd att dem ska bli dåliga? Kärna ur, klyfta och frys in dem. Använd till äppelpaj, äppelmos eller andra goda recept.

Liknande inlägg

Höstblommor för pollinatörer

Vilda bin och humlor står för en stor del av just pollineringen av våra vanligaste grödor som frukt, bär, tomater och raps men också av vilda växter…