Sök
Stäng denna sökruta.

7 gröna växter som är mörkertåliga

Vilka krukväxter klarar egentligen av mindre ljus, som under vintern då ljuset är knappt? Här är 7 gröna växter som är mörkertåliga!

Tänk på att det inte finns växter som klarar av noll ljus. Men det finns många krukväxter som trivs i skuggigare lägen.

Gröna växter som överlever mörkret

Kalatea

Calathea

Det finns massvis av olika sorter kalateor, allt från ljusgröna med runda och stora blad till smala och mörktmörkt gröna. Kalatean trivs där det är halvskugga och fuktigt.

Kalatean växer ursprungligen på regnskogens botten där ljuset filtreras av skogens trädkronor. En del menar att ju mörkare blad en kalatea har, desto mindre behov av ljus har den. 

Gullranka

Epipremnum aureum

Gullrankan trivs på en ljus plats men överlever även i skuggiga lägen. På en ljus plats kommer gullrankans mönstring fram. Medans på en mörkt plats blir bladen framför allt gröna. 

Gullrankan kan både hängas i en ampel eller låtas växa uppför i exempelvis ett växtstöd.

Garderobsblomma

Zamioculcas zamiifolia

Garderobsblomman (elelr Zamikalla som den egentligen heter) får sitt smeknamn från att den tydligen ska kunna ställas in i en garderob (utan ljus) och överleva.

Även om detta kanske är något otroligt, så kan garderobsblomman överleva i de flesta förhållanden. Det enda du ska undvika är direkt sol och övervattning. 

Dracena

Dracaena Marginata/Dracaena Fragrans

Dracenan har under lång tid varit en mycket populär växt här i Sverige. Med sitt gröna, spretiga bladverk påminner den en del om en palm.

Dessutom är den väldigt lättskött. Dracenan behöver varken mycket ljus eller vatten. Istället kan den stå en bit in i rummet och vattnas sparsamt.

Svärmorstunga

Sansevieria trifasciata

Svärmorstungan är en tålig och härdig växt, som kan stå både ljust och mörkt. Växtens tigrerade mönster blir tydligare om den står ljust och varmt.

Svärmorstunga behöver inte vattnas ofta. Du märker att det är dags att vattna om bladen blivit mjukare och något skrynkliga. 

Klätterkalla

Philodendron hederaceum

Klätterkallan har gröna, hjärtformade blad och klarar fint att stå skuggigt. Växten kan växa i både ampel och på växtstöd. Ofta blir bladen större när det är fuktigt och den har möjlighet att växa uppåt. 

Elefantöra

Pilea peperomioides

Elefantöra har en tendens att växa otroligt fort, och skickar gärna ut nya plantor titt som tätt. Undvik direkt sol och placera den med fördel i ett halvskuggigt läge. Då får den nämligen större blad.

Låt gärna jorden torka ut innan vattning. Att bladen blir mjuka är ett typiskt tecken att plantan behöver vatten.

Liknande inlägg