Ge dina växter bättre vinterhärdighet

Växtzon och härdighet är två begrepp trädgårdsvännen är bekant med. Men hur hjälper man växterna att överleva vintern? Och kan man ge växten bättre vinterhärdighet? Vi tipsar om det du behöver tänka på! 

Plantera växten enligt dess behov 

En frisk och välmående växt kommer att klara vintern bättre. Tänk därför på att plantera växten enligt dess behov, både när det gäller läge och underlag. 

 

Kalium och fosfor hjälper växten att gå i viloläge 

Kalium och fosfor, som finns i vår pelleterade hönsgödsel bidrar till att växterna går i viloläge inför vintern. Ämnena gör att sockerkoncentrationen i cellerna ökar. Det ger bättre vinterhärdighet. Men tänk på att inte övergödsla och framför allt inte gödsla för sent på hösten. Växten ska få en god vila, inte öka sin tillväxt. Lagom är bäst!

Långtidsverkande naturgödsel från svenska frigående värphöns med superhumus som är laddad med vegetabiliska och mineralråvaror.

En person gödslar med hönsgödsel för att ge växten bättre vinterhärdighet. Kalium och fosfor ger växten bättre vinterhärdighet
Kalium och fosfor ger växten bättre vinterhärdighet.

Skyddat läge ger bättre vinterhärdighet

Plantera växterna på skyddat läge, framför allt om de är känsligare än vad din växtzon rekommenderar. 

 

Täck med täckmaterial 

Genom att täcka växterna med täckmaterial, som löv, förhindrar du att vårsolen väcker dem för tidigt. Tänk på att lägga materialet efter att marken har frusit för att förhindra svampsjukdomar.  

8 användbara komposttips!

Sammanfattning

  • Genom att hålla växten frisk och jorden fylld med näring blir växten stark och kan bättre stå emot den kalla vintern.
  • Placera växterna i ett skyddat läge och täck med täckmaterial.

Liknande inlägg

Plommon på träd. Blå himmel i bakgrunden.
Trädgård & plantor

5 tips för augustiträdgården

Även om sommaren börjar lida mot sitt slut, finns det fortfarande saker att fixa med i trädgården! Därför delar vi med oss av fem tips för trädgården som kan vara bra att ha koll på under augusti månad. 1. Skörda och ta vara Ta vara på frukt, bär, grönsaker och

Läs hela artikeln »