Sök
Stäng denna sökruta.

Vinterodling i växthus – 3 enkla steg

Kanske vinterodling känns krångligt? Det handlar egentligen om att efterlikna naturen men också om att få skörd under en längre tid. Du kan exempelvis så i växthus under sensommaren för att skörda hela vintern. Eller så på hösten för tidig vårskörd. Så gör du i 3 enkla steg!

Detta är vinterodling 

Så vad är vinterodling? Det går att vinterodla både på friland och i växthus. På friland kan du odla härdiga grönsaker, som grönkål och låta de stå. Om du skyddar grödorna mot snö kan du skörda även långt in på vintern.  

Du kan även så under sen höst för en tidig skörd följande säsong. Grödor som dill, palsternacka och tidiga morotssorter lämpar sig för höstsådd. 

Växthus begravd i snö

Hur vinterodlar man i växthus? 

 1. Rensa

  Rensa bort det gamla för att få plats med det nya. Det kan vara växter som inte längre sätter frukt, drabbats av ohyra eller vissnat. 

  Nu är det också ett bra tillfälle att plocka iordning eller styva om i växthuset. 

 2.  Gödsla

  Gödsla är kanske det viktigaste. För det första så har tidigare grödor förbrukat mycket av den näring som finns i jorden. För det andra så är grödorna som passar bra att odla under vintern riktiga näringsslukare.

  Att gödsla blir också väldigt enkelt när du rensat bort alla växter. Du kan exempelvis mylla ned hönsgödsel, gräs eller vattna med guldvatten. 

  Tips! Långtidsverkande hönsgödsel.


 3. Dags att så! Så under sensommaren för att grödan ska bli skördeklar innan ljuset försvinner under höst och vinter. 
Vinterodlad grönkål har skördats och ligger i en korg.
Grödor att odla under vintern
 • Sallat
 • Spenat
 • Rädisa
 • Rucola
 • Dill
 • Pak choi och andra asiatiska kålsorter
 • Svartkål/grönkål
 • Ärtskott

 

5 tips för augustiträdgården

Liknande inlägg

Trädgård & plantor

Ge dina växter bättre vinterhärdighet

Växtzon och härdighet är två begrepp trädgårdsvännen är bekant med. Men hur hjälper man växterna att överleva vintern? Och kan man ge växten bättre vinterhärdighet? Vi tipsar om det du behöver tänka på!  Plantera växten enligt dess behov  En frisk och välmående växt kommer att klara vintern bättre. Tänk därför

Läs hela artikeln »
Trädgård & plantor

4 tips för septemberträdgården

September och officiellt höst! Hur går dina tankar kring hösten? Vare sig det är negativt eller positivt finns det fortfarande en del att göra i trädgården i september. Däremot handlar det framför allt om att förbereda för nästa år. Därför delar vi med oss av fyra tips för trädgården som

Läs hela artikeln »